U, nu!

U, nu!

Project waarin De Peoene samenwerkt met theater arsenaal, Theater De Moedertaal, Voor Taal en Kunst, Toneelkring Ik Dien, Theater Korenmarkt vzw, Erfgoedcel Mechelen, Het Predikheren - Bibliotheek Mechelen, LAZARUS, Rick de Leeuw, Ruud Gielens en nog zovele vele anderen.

In dit project wordt er op zoek gegaan naar het verleden van de Mechelse toneelverenigingen en wordt er een eigentijds verbond gesmeed met een aantal Mechelse vrijetijdsgezelschappen, waarvan sommige voortkomen uit de roemruchte rederijkerskamers en hun wortels hebben tot diep in de 15de eeuw.

 

In U, nu! nemen we het publiek mee naar de geschiedenis van de gezelschappen zelf. We creëren op enkele locaties in de stad een aantal bonte avonden waar scènes uit hun rijkgevulde verleden opnieuw voor het voetlicht worden gebracht. Een amalgaam van scènes, sketches, liedjes, gedichten, entr'actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie.

 

Welke scène heeft de tand des tijds overleefd? Welk lied uit die geweldige voorstelling willen we graag nog eens horen? Is er ooit een gedicht voorgedragen dat zo speciaal was dat het hier en nu terug van onder het stof moet worden gehaald?

 

Dat rijke theaterverleden komt ook tot leven naast de scène. Erfgoedcel Mechelen werkt aan een tentoonstelling met verschillende knipogen naar de rederijkers. Met veel materiaal, bijzondere objecten en getuigenissen uit de geschiedenis van de Mechelse vrijetijdsgezelschappen. In voorjaar 2024 te zien in Het Predikheren.

 

Met deze avonden treden we in de voetsporen van de baldadige, nachtbrakende rederijkers, waarbij hopelijk na het applaus het feest tot diep in de nacht in de foyer verdergaat.

 

LAZARUS kruipt mee op het podium om er spelend en musicerend een feest van te maken. Rick de Leeuw, de modernste rederijker der Lage Landen, praat en dicht op volstrekt eigen wijze de avonden aan elkaar. Ruud Gielens probeert van al dat goeds een aanschouwelijk geheel te maken.


Speeldata

In Theater De Moedertaal

Theater De Moedertaal , Ik Dien en Theater De Peoene


vrijdag        10/05/2024 om 20u15  

zaterdag     11/05/2024 om 20u15  

zondag       12/05/2024 om 15u

In Theater Korenmarkt

VTK en Theater Korenmarkt vzw


vrijdag        17/05/2024 om 20u15

zaterdag     18/05/2024 om 20u15  

zondag       19/05/2024 om 15u

In Arsenaal Grote Zaal: 
Allen

zaterdag    25/05/2024  om 15u

zondag       26/05/2024  om 15u  

Info en reservatie

theaterarsenaal.be

Copyright © All Rights Reserved.